Kürşat Orhan - DoktorTakvimi.com

Sınav Stresi Nedir?

Sınav stresi, eğitim ve öğretim hayatına devam eden kişiler arasında görülen oldukça yaygın bir durumdur. Sınav stresi, sınavlara yönelik kaygı, endişe ve gerginlik hissi olarak tanımlanır. Bu problemi devamlı olarak yaşayan öğrencilerin performansı olumsuz yönde etkilenir ve böylelikle de başarısız olma korkusu kişiye yerleşir. Bu stres türünde, öğrenciler daha önce öğrendiği bilgileri, sınav anında etkili olarak kullanmamaktan ve hata yapmaktan çekinir.

Gerçekçi olmayan düşünceler, öğrencinin kafasında devamlı olarak yer eder. Eğitim sürecinde devamlı olarak başarılı olmak isteyen öğrencilerde daha sık yaşanan bu durum, zaman içerisinde bazı rahatsızlıklara da sebebiyet verir. Bunalıma eğilimli kişilik yapısında olan kişilerde daha sık rastlanan bu stres türü, zamanında tedavi edilmezse tüm eğitim ve öğretim sürecinde öğrenciyi takip eder. Kayseri sınav stresi tedavi merkezi kendi içerisinde bulunan uzman doktorlarımız sayesinde, kişileri bu düşüncelerden kurtararak ve öğrenciye sınav anında stresle nasıl baş etmesi gerektiğini bilimsel olarak aktarır.

Sınav Stresi Neden Olur?

Kayseri sınav stresi eğitimi için öncelikli olarak öğrencilerin kişilik yapıları öğrenilir. Çünkü sınav stresi genel olarak mükemmeliyetçi kişilik yapısında olan kişilerde sıklıkla görülen bir durumdur. Tabi bu problemin tek sebebi bununla sınırlı değildir. Eğer sizler de sınav stresini nasıl yönetmeniz gerektiğini bilmiyor ve bu konu için bir çözüm arıyorsanız öncelikli olarak aşağıda yer alan durumlardan hangisine sahip olduğunuzu ve sizin neyi tedirgin ettiğini kavramanız gerekmektedir.

- Gerçekçi olmayan düşünce şekillerine sahip olma,

- Aile ve çevrenin beklentileri ve baskısı,

- Mükemmeliyetçi kişilik yapısı,

- Rekabetçi kişilik yapısı,

- Sınava yeterince hazırlanmamış olmak,

- Sınav yükünün ve ders yükünün fazla olması,

- Öğrencinin ders yükünün altından kalkamaması,

- Öğrencinin doğru çalışma stratejisini bulamamış olması,

- Öğrencinin daha önceki başarıları ve başarısızlıkları,

- Sınavın araç değil amaç olarak görülmesi,

- Öğrencinin kendisini ispat çabası,

- Sınavın hayattaki başarının tek kriteri olarak algılanması.

Bu belirti türlerini yaşayan öğrencilerde aynı zamanda, duygularını kontrol edememe, sürekli ağlama isteği, öfkeli ve sinirli ruh hali, öğrendiğini aktaramama, zihinsel becerilerde zayıflama, enerji azlığı, zihin bulanıklığı ve fiziksel rahatsızlıklar baş gösterir. Bu hastalık türlerinden en az şekilde etkilenmek içinde sınav stres yönetimi uzun vadede gerçekleşir. Yani sınava sayılı günler kala başlanan tedavi sonrasında öğrencide tam anlamı ile bir düzelme sağlanmaz.

Kayseri sınav stresi tedavisi için hizmet veren uzman doktorlarımız, alanında kendini kanıtlamış ve bilimsel veriler ışığında tedavi şeklini belirler. Neredeyse öğrencilerin çoğunda pasif olarak da bulunabilen bu problemin çözümü de sanıldığı kadar zor değildir. Sınav stresi çözüm sürecinde önemli olan noktalardan bir tanesi, gelişi güzel cümleler kurmak yerine öğrenciyi tedirgin eden konunun kaynağı keşfetmektir. Problem yaratan ana konu bulunduktan sonra da tedavi süresi şekillenir.

Sınav Stresi Nasıl Atılır?

Kayseri sınav stresi tedavisi için merkezimiz içerisinde herkes için ayrı bir tedavi şekli belirlenir. Ama genel olarak sınav stresi nasıl geçer sorusuna verilen cevapların listesi de şu şekildedir;

- Sınava düzenli olarak yeterince çalışma konusunda kendinizi motive edin.

- Sınav konusunda olumsuz düşünceleriniz yoğunsa egzersiz yapın ya da çeşitli meditasyonları deneyin.

- Sınav öncesinde sizi mutlu edecek sevdiğiniz yararlı besinler tüketin.

- Sevilen kişilerle boş zamanlarda iletişimde olun ve onlarla vakit geçirin.

- Motivasyon sağlayıcı hobileriniz varsa kesinlikle yapın.

- Uykunuz düzenli olsun, günlük 7-8 saat uyuma konusunda kendinizi programlayın.

- Yorulduğunuz an çalışmayı bırakın ve kendinize yeteri kadar vakit ayırın.

Alpaslan, Kızılırmak Cd. No:89, Melikgazi/Kayseri (Kayseri Park Karşısı)