Kürşat Orhan - DoktorTakvimi.com

Evlilik gibi sürekli değişim halinde olan dinamiklerde zaman zaman bazı sorunlar oluşabilir. Çiftler, evliliğin başında ya da evlendikten bir süre sonra aile terapisi alarak duygusal sorunlarına son vermek isteyebilir. Ülkemizde de son 10 yıldan beri oldukça önemli bir yere sahip olan bu terapi yönteminde; çiftler arasında oluşan duygu durum değişikliklerinin sebebi ve bu sebeplerin kişileri dolaylı olarak da evlilik birliğini nasıl etkilediği bir uzman doktor gözetiminde konuşulur.

Aile terapisi sadece çiftlere uygulandığı sanılsa da gelişen psikoloji alanı ile birlikte aile yapısını oluşturan; anne, baba ve çocuklar bu terapiye ortak karar alarak başlayabilir. Bu terapi esnasında bireylerin ev içindeki durumları, sosyal hayatları ve duygusal durumları mercek altına alınarak çözüme kavuşturulur. Kayseri aile terapisi almak isteyen kişilerin yaptığı ilk araştırmalardan birisi de bu ilde, bu ilde bulunan uzman doktorların yeterli bilgi ve mesleki donanıma sahip olmasıdır.

Aile Terapisine Hangi Durumlarda Gidilir?

Aile ya da çift terapisindeki en önemli nokta, kişilerin bu duygusal tedavi şekline açık olmasıdır. Tedaviyi kabul etmeyen ya da tedavi sürecindeki değişim ve gelişimleri reddeden bireyler için uygulanan bu psikoterapi yöntemleri istenen faydaları sağlamayabilir.

Kayseri aile terapisi veren psikologların en önemli özelliği ise, terapi almak isteyen kişilere öncelikli olarak bu yöntem sayesinde neleri kazanacağını ve hayatlarının hangi noktasında olmak istediklerini belirtmeleridir. Yapılan bu terapiler sayesinde çiftler ya da aileler duygusal doyum noktalarını daha iyi keşfederek kendilerini anlama ve empati kurma duygusunu geliştirebilirler. Aile terapisi almak isteyen kişilerin öncelikli olarak aşağıda belirlenen sorunlardan ötürü ev içinde duygusal anlamda çatışma yaşayıp yaşamadığını belirlemesi gerekmektedir;

- Aile içi ilişkilerde yaşanan anlaşmazlıklar,

- Çiftler duygusal anlamda birbirini tatmin etmemeye başlaması,

- Çocuk ve ebeveyn arasında yaşanan duygusal çatışmalar,

- Herhangi bir aile bireyinde görülen öfke problemi, hayvan fobisi, depresyon ya da herhangi bir duygusal gerginlik

- Aile içinde aniden gelişen maddi ya da manevi kayıplar,

- Aile üyelerinden birisinde var olan madde bağımlılığı (böyle durumlarda genel olarak bağımlı olan kişi hastaneye yatırılırken ailenin diğer fertleri için terapi uygulanır)

Diğer illerde olduğu gibi aile terapisi seansları 50 dakika ile 1 saat arasında değişiklik gösterir. Aile terapistine ister aile üyelerinizde isterseniz de kendi başınıza katılabilirsiniz. Kısa vadeli olan aile terapileri genel olarak 8 ya da 12 seans arasında tüm sorunlara çözüm üretir. Fakat isteğe bağlı olarak seans sayıları uzman doktorun görüşü ile de artış gösterebilir.

Kayseri aile terapisi seanslarına giderek; aile içinde yaşanan duygusal çatışmalarınıza nasıl yön verebileceğiniz ve bu durumları daha kolay bir şekilde nasıl atatabileceğinize dair görüşler sizlere doktor tarafından verilir. Yani aile ya da çift terapisi belirlenen bu sorunlara kesin çözüm üretmez. Aynı zamanda aile içi bireylerin birbirini daha iyi anlaması ve ailede olması gereken beraberlik duygusunu da sizlere tekrardan kazandıran aile terapisi, günümüzde en çok merak edilen terapi yöntemlerinden bir tanesidir.

Aile Terapisti Ne Sorar?

Kayseri aile terapisi araştırması yapan çiftlerin merak ettiği bir diğer konu ise, uzman terapistin aile üyelerine hangi soruları soracağı yönündedir. Yardım almak istediğiniz uzman doktor öncelikli olarak sizlere, çift olarak uyumunuzu, birbiriniz ile geçirdiğiniz vakitleri, karşı tarafa dair kırılmış duygularınızı ve eğer varsa çocuklarınızla olan iletişim şeklinizi soracaktır. Bu sorulara verilen cevaplar doğrultusunda da size özel bir terapi yöntemi belirlenir.

Alpaslan, Kızılırmak Cd. No:89, Melikgazi/Kayseri (Kayseri Park Karşısı)